LGS Tercihleri İle İlgili Dikkat Etmemiz Gerekenler

Uzman Kalemlerden Seçmeler

2 Haziran tarihinde düzenlenen Liselere Geçiş Sınavı sonuçları 26 Haziran’da açıklandı. LGS sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih kılavuzu yayınlandı. Tercihler 2-13 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. 20 öğrencinin birinci olduğu bu sınavın geçtiğimiz yıllara göre ayırt ediciliğinin daha fazla olduğu görülmektedir. Öğrenciler için belirleyici sorular genel olarak matematik bölümünden çıktı. Sorular genel olarak öğrencinin okuduğunu anlama becerisi ile bilgisini bir arada ölçen sorulardı.

İlk kez uygulanan bu sistem için önümüzde ne yazık ki referans kabul edebileceğimiz bir nokta yok. Sistemin, ilk  tercih dönemi olacağı için bu işi bilen insanlardan yardım ve destek almak önemli bir avantaj sağlayacaktır. Tercihlerde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, puana göre değil öğrencinin yüzdelik dilimine göre tercih yapmasıdır. Bu daha sağlıklı olacaktır.

Bu sistemde üç tercih hanesi oluşturuldu. Birincisi nitelikli okulların tercih listesi, ikincisi yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okulların tercih listesi, üçüncüsü ise pansiyonlu okullar. Yani öğrenciler üç grup tercih yapacak. Her gruptan en az iki tercih yapma zorunluluğu var. Eğer yapılan tercihlerde yerleşme söz konusu olmazsa, yani nitelikli okullar, diğer bir ifadeyle merkezi sınavla öğrenci alan okullara yerleşemeyen öğrenciler ikinci tercih listesi dediğimiz yerel bölgelere göre yapılan tercihle yerleştirme sağlanacak. Öğrenciler bu listeye en az üç tercih yazmak zorunda. Pansiyonlu okulları tercih edip etmemek de veliye kalmış bir durum. Tüm tercihleri doldurmak az tercih yapmamak önemli bir diğer nokta.

Öğrencinin tercih edilen okulların hiçbirine yerleşememesi durumunda, okullar önceki yıllarda olduğu gibi boş kontenjanlar ilan edecek, ardından da velilerimiz bu okullara müracaat edecek. Nitelikli okullarda boş kontenjan varsa sınav sonucuna göre, adrese dayalı yerleştirmeyle öğrenci alan okullarda boş kontenjan varsa adres bilgilerine göre tercihler yapılacak.

Yerleştirme işleminin ardından, kayıt dönemi bittikten sonra nakil dönemi başlayacak ve öğrenciler nakillerini gerçekleştirebilecek. 6-10 Ağustos birinci nakil dönemi, 13-17 Ağustos ikinci nakil dönemidir. Bu aradaki tarihlerde nakil sonuçlarının ilanı yapılacak. Bunun dışında eğer hiçbir okula yerleşme imkanı olmayan öğrenciler varsa özel okul tercihi yapabilecekler. Aldığı puana göre tercih yapmak istemeyen öğrenciler özel okul tercihi yapacaklar. Tercihler veliler tarafından yapılabilir ama kesinlikle okul idaresince onaylanması gerekir. Velilerin ön hazırlık listesini oluşturup mezun olunan okuldaki idareye müracaat etmeleri ve onaylatmaları gerekmektedir.

Son olarak bu sürecin sağlıklı bir şekilde yönetilebilmesi için tüm velilerin yayınlanan tercih kılavuzunu dikkatli bir şekilde okuyup incelemeleri gerekmektedir. Tercihlerin nasıl yapılacağı, merkezi sınavla öğrenci alan okullarımızın hangileri olduğu vs. konularının hepsi bu kılavuzda bulunmaktadır. Yerleştirme sonuçları ise 30 Temmuz tarihinde ilan edilecek.

(Uzman Eğitimci Serdar Kumbasar’ın röportajından esinlenilmiştir.)

ÖZEL ELİT GENÇLER ORTAOKULU PDR SERVİSİ