Daha İyi Karar Vermek İçin Ne Yapmalı?

Rehberlik Yazıları

Hayatımız bir gemi ve bu geminin dümeninde biz varız. Verdiğimiz kararlar ile yolculuğumuzun hangi yönde ve nasıl ilerleyeceğine bizler karar vermekteyiz. Karar verme süreçleri bazen çok ani olmakta, bazen ise zamana yayılabilmektedir. Ancak her iki durumda da karar verecek ve bu kararın sonuçları ile yüzleşecek ilk kişi bizleriz. Çevremizdeki pek çok insan geçmişe yönelik verdiği kararlardan yakınmakta ve “keşke” içeren ifadeler kullanmaktadır.

Bu tür pişmanlık ifade eden cümleler özellikle gençlik yılları ve okul dönemleri için çok daha fazla kullanılmaktadır. Bundan yola çıkarak öğrencilerin ve gençlerin karar verirken daha temkinli ve kontrollü olmaları gelecekte yaşayacakları pek çok pişmanlığın önüne geçebileceğini öngörebiliriz. Bizler de sizler için daha etkin karar vermenize yardımcı olacağını düşündüğümüz bazı başlıkları bu yazımızda bir araya getirdik.

Endişenizi Ciddiye Alın: Kararlarımızı verirken pek çok kişi gibi zorlanıyor olabiliriz. Bu durumun en büyük sebebi geleceğe ve vereceğimizi karara karşı duyduğumuz endişelerimiz olmaktadır. Bunun önüne geçmek adına kararın muhtemel olumlu ve olumsuz sonuçlarını yazılı hale getirip biraz bunlar üzerinde düşünmemiz, kar ve zarar analizi yapmamıza yardımcı olarak mantığımızın sesini daha çok dinlememizi sağlayacaktır. Ayrıca bu durum karar verirken cesaretimizi artırabilir. Ve karar verirken kullandığımız duygusal ve zihinsel potansiyellerimiz fark etmemizde de bu yöntem yardımcı olacaktır. Yazacağınız muhtemel sonuçlarda duygusal yönünüz ağır basıyorsa bu kararınızda duygusallığınız daha etkili olmuş demektir ve unutmayın ki salt duygusallık her zaman sizi iyi ve beklenen sonuçlara götürmeyebilir.

Önceliklerinizi Belirleyin: Karar verme süreçlerinin vazgeçilmez unsurlarından birisi önceliklerimizdir. Bu noktada alacağınız kararları acil, önemli, acil ve önemli, acil ve önemli değil gibi 4 başlıkta sınıflandırırsanız izleyeceğiniz yolu da hızlıca belirleyebilirsiniz. Acil ve önemli olanlar ilk yapılması gereken işlerdir. Sonrasın acil, önemli ve en son da acil ve önemli olmayan işler gelecektir. Bu sınıflandırma yapılacak işleri sıraya koymaya ve zaman yönetimine de katkı sağlayacaktır.

Zamanı Değerlendirin: Karar verirken zamanı doğru değerlendirmek en çok dikkat edilmesi gereken maddelerde biridir. Sınavlarına az zaman kalan bir öğrenci ders çalışmak yerine oyun oynamayı tercih ederse sınavlardaki başarısı da beklendiği gibi daha az olacaktır. Bu gibi durumlar için zaman yönetimi anlamında planlama yapılması ve bu planlamaya uyulması oldukça önemlidir.  Burada bireylerin kendileri ile gerçekleştirecekleri bir düşünme alıştırması ile kendi iç sesine kulak vermesi karar vermede süreçleri kolaylaştıracaktır. Ayrıca bir rol model belirleyerek (tarihi karakterler, ebeveynler, süper kahramanlar vb.) onların bu durumda ne yapacaklarını düşünmekte karar vermeyi kolaylaştıracak pratik yöntemlerden biri olabilir.

Kararınızı Verdiğinizi Hayal Edin: Karar vermeden önce vereceğiniz kararların sonuçlarını hayal etmeye çalışın. “Çevreniz bu durumu nasıl karşılayacak?”, “Size ne tür eleştiri veya destekler gelebilir?”, “Ne tür bir ortam sizi bekliyor olacak?”, “Başınıza en kötü ve/veya en iyi ne gelebilir?” gibi sorulara hayallerinizde cevap arayın. Bu sürecin sonunda sizler için en az risk içeren durumu eyleme dönüştürmek daha mantıklı bir karar olacaktır. Ayrıca karar verdikten ve uygulamaya başladıktan bir süre sonra bu kararınızı ve olası ihtimalleri tekrar değerlendirmek, verilen yanlış kararlardan en az zararla kurtulmanıza yardım edecektir.

Her Zaman Mükemmel Olamayacağınızı Unutmayın: Bazen insan yaptığı tüm işlerin mükemmel olmasını ve olumsuz sonuçla karşılaşmamayı arzular. Ama unutmayın ki mükemmeli hedefleyip, iyi olanla yetinmeyi başaran insanlar daha mutlu ve başarılıdırlar. Kararlarınız sonucunda her şey istediğiniz gibi gitmeyebilir. Böyle durumlarda iyi olan sonuçlarla yetinmeyi bilin ve yaşadığımız olumsuz durum ve hatalarınızda dersler çıkarmayı asla unutmayın. Bahanelerin arkasına sığınmayın ve başarı ile önünüzdeki engelleri tespit edip onları ortadan kaldırmaya yoğunlaşın.

Karar vermek için asla geç değildir. Karar verirken birileri ile konuşmak ve sizlere yön gösterilmesini isterseniz Elit Gençler Koleji Rehberlik Servisi olarak biz her zaman yanı başınızdayız…

Elit Gençler Koleji

Rehberlik Servisi