zihinsel engel
İnsan zekası doğuştan varolan problem çözme yeteğidir. İnsan zekasıyla kendisini ve çevresini algılayabilmektedir. Zeka muhakeme gücünü ortaya koyan bir varlıktır. Zihinsel engel ise doğum öncesi veya sonrasında farklı nedenlerle ortaya çıkabilmektedir. Zihinsel işlevlerde gerilik ve bununla birlikte uyumsal davranış yetersizliği zamanla farkedilerek ortaya çıkabilmektedir. Uyumsal davranış yetersizliği bireylerin akranlarından ve kültür gruplarından bağımsızlık ve sosyal sorumluluk bilincine sahip olamamasıdır. Bunula birlikte iletişim kurmak için gerekli anlama , konuşma ve günlük yaşam sorumluluklarını yerine getirme ile birlikte akademik başarıda da ciddi anlamda problemler yaşanabilmektedir.
Zihinsel Engelli kişiler Eğitim Programları; kavramsal, uyum ve sosyal becerilerinde eksiklikler veya kısıtlamaları olan, bu özellikleri onsekiz yaş altı gelişme dönemlerinde ortaya çıkmakta ve özel zihinsel engelli eğitimi ile desteklenerek eğitim çalışmalarına ihtiyaç duyulabilen zihinsel yetersiz bireylere uygulanmaktadır. Çocukların özellikleri gözönüne alınarak hazırlanan eğitim programları genel olarak aşağıdaki amaçlara ulaşmak amaçlanmaktadır.
- Sosyal yaşam becerileri kazanımları için,
- Kişisel bakım ve günlük yaşam aktivitelerini uygulayabilmeleri,
- Psikomotor yetilerini geliştirmek için,
- Konuşma yeteneklerini geliştirmeleri için,
- Sözlü ve yazılı ifade yeteneklerini geliştirmeleri,
- Sosyal , toplumsal ve kültürel uyum için,
- Bilişsel hazırlık yetilerini geliştirmeleri için
Eğitim programı “Öz Bakım, Günlük Yaşam, Konuşma ve Alternatif İletişim yetenekleri , Psikomotor, Toplumsal Yaşam yetenekleri, Türkçe, Matematik ve Sosyal” alanlardan oluşmaktadır.