Çocukları Geleceğe Göre Yetiştiriniz

Çocukların çokça hatırlandığı, kutlamalarla öne çıkan ay Nisan ayı. Bu ayda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının kutlanıyor olması çocuklarımızın da öne çıkmasına sebep oluyor. Hatta çocuklarımız; bakan, başbakan veya cumhurbaşkanı koltuklarına oturuyor gelecekle ilgili planlarından, programlarından bahsediyorlar.

Biz yetişkinlerin, ailelerin veya kurumların çocuklarımız için önemli çalışmaları oluyor. Onları yakından takip ediyorum. Ama gördüğüm şu ki; bu çalışmalar çocuklarımızın ya sadece duygusal potansiyellerine ya sadece zihinsel potansiyellerine ya da sadece fiziksel potansiyellerine yönelik oluyor.

Benim baktığım yerden konuya şu şekilde yaklaşmanın daha etkili olacağını düşünüyorum. Bu potansiyellerin hepsine birlikte yatırım yapmak daha doğru olacaktır. Bir örnek üzerinden meseleye yaklaşarak bakış açılarımıza katkı üretmeyi hedefliyorum.

Çocuklarımızın bir sportif çalışmanın içerisinde enerjilerini atmalarını sağlarken fiziksel potansiyellerini etkin olarak kullanmalarını da teşvik ediyoruz. Yanı sıra mutlaka iyi ve kalıcı arkadaşlıklar kurmaları için iletişim becerilerini geliştirebilecekleri etkinliklerle desteklemeliyiz. Bu spor dışında da birlikte etkinlik yapmalarına fırsat tanımakla olabilir. Peki, zihinsel potansiyellerine nasıl destek olabiliriz? Onu da yaptıkları sporun kurallarını çok iyi öğreterek, tarihçesini çok iyi kavratarak, başarılı örneklerinin biyografilerini okutarak yapabiliriz.

Aktiviteler ile aksiyon arttırılacak, iyi ilişkiler kurmaları noktasında teşvik ve eğimlerle iletişim becerileri artacak sonrasında da o sporun geçmiş, kuralları ve başarılı örnekleri ile de zihinsel potansiyellerine yatırım yapılmış olacaktır.

Bu uygulama çocuklarla ilgili yapılacak tüm etkinliklerde dikkate alınmalı ve bir bütün olarak yetiştirilmelidir. Fiziksel aktiviteleri onların daha sağlıklı ve sportif olmalarını sağlayacak, zihinsel aktiviteler onların daha bilgili ve bilinçli olmalarını sağlayacak, duygusal, iletişim odaklı aktivitelerde onların sosyal çevrelerini genişleterek çevreleri ile daha iyi ilişkiler kurmalarına zemin hazırlayacaktır. Cumhuriyetimizin kurucusu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk bu gerçekten hareketle “Ben sporcumun zeki, çevik ve ahlaklı olanını severim”. Sözü ile bu konuya çok güzel vurgu yapmıştır. Zekâ ile fiziksel potansiyele. çeviklik ile fiziksel potansiyele, ahlaklı olmakla da duygusal potansiyele işaret etmiştir.

Biz yetişkinler bu günlerde 23 Nisanı kutlarken çocuklarımıza odaklanırken onların bizim geleceğimiz olduğu konusunda ortak kanaat taşımalıyız. Geleceğimize tek bir açıdan bakmak yerine 360 derecelik bir açı ile üç boyuttan bakmayı denemeliyiz. Çocuklarımızı bir bütün olarak yetiştirmeliyiz. Bizler Hz. Ali’nin de dediği gibi “Çocuklarımızı bugüne göre ԁeğil, geleceğe göre yetiştirmeliyiz”.

Dr. Abdulrezzak ÇİL

Psikolojik Danışman ve Rehber

22 Nisan Pazartesi   Maker Fair ve Mini Ada kardeşlerle etkinlikler,

WR gözlüklerimizle Sanal Oyunlar, Filmler

Robotik ve Stem Atölyeleri

23 Nisan Salı             İngilizce Native Öğretmenimiz Charles Martins’in hazırladığı İngilizce gösteri ekibi ile bir devlet okulu olan Siyavuşpaşa İlkokulundayız. (MEB tarafından yürütülen HAMİ projesi kapsamında.)

24 Nisan Çarşamba  Resmi Bayram Kutlamaları

Anasınıfı ve ilkokul sınıflarının gösterileri

25 Nisan Perşembe  Ortaokul sınıflarının duvar grafitileri ile şiir canlandırmaları ve şiir dinletisi

Lise sınıflarının bilim çalışmaları sergisi (Fizik, Kimya, Biyoloji)

26 Nisan Cuma         FunDay! Öğretilen bütün yabancı diller gösteri ve atölye çalışmaları.

(İngilizce,Almanca, Rusça, Çince)